De lotus en de modder

Toen ik aan het wandelen was in de stad kwam ik dit bloemetje tegen. Het deed mij meteen denken aan een citaat van de Boeddha. Dit citaat staat in het boek ‘Oosterse filosofie’ van Ulrich Libbrecht aan het einde van het hoofdstuk over Boeddhisme. Na het lezen over een leer die zo aanleunde bij mijn eigen visie gaf dit citaat de doorslag. Het is dit citaat dat mij ertoe aanzette mij te bekeren tot het Boeddhisme. Het citaat gaat als volgt:

Zoals een mooie lieftallige lotusbloem

niet door het water bevuild wordt,

zo word ik niet door de wereld besmeurd,

daarom ben ik een Boeddha

Deze bloem is ook niet besmeurd door de lelijkheid om haar heen. Toen ik de bloem voor het eerst opmerkte had ik geen camera mee. De dag erop trok ik onderstaande foto. De bloem miste inmiddels een paar blaadjes. Het vuil en de sigarettenpeuken erom heen maken het beeld ook des te tragischer. Ze herinneren mij eraan dat alles in het leven vergankelijk is, ook wat van nature puur en schoon lijkt. Om de bloem recht aan te doen koos ik een compositie als voor een foto van een bloemstuk op

DSCN0003

een tafel.

One thought on “De lotus en de modder”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: