Walk your dog (4/4) / Wandel met je hond (4/4)

This blogpost is not about yoga but about Western and Tibetan medicine.

Deze blogpost gaat niet over yoga maar over Westerse en Tibetaanse geneeskunde.

English (klik hier voor Nederlands)

Metaphor 4: You can run behind your dog with a plastic bag all the time or you can let him/her do his/her thing in a zone meant for that

When doing research for drugs you always have to careful because something unexpected may occur at any given point in time. Like the owner of the dog we have to be prepared for the worst and like we need a bag all the time we need to know what to do when things go wrong.

This is true in Western and Tibetan medicine. You cannot find a cure without experiments. The only problem is the way drugs are marketed in the West. Pharmaceutical companies spend a lot of money finding a new product. The drug then goes through some thorough testing but for the company that has found the cure for something there is a lot of pressure to get the drug manufactured as soon as possible. Every system has its flaws and I feel that sometimes some more time must be given before a drug goes in production.

The good news is that once a method is tested and approved, we can be confident enough to promote is, like the dog that poops in a zone where this is allowed. In Belgium we call those places ‘dog toilets. It is a piece of land where dogs are allowed to do their thing.

Conclusion: So, let both forms of medicine ‘do their thing’. Until recently the term ‘alternative medicine’ was used but now these disciplines are called ‘complementary’ medicine. Complementary medicine is not an opponent of Western medicines, but it adds added value to the treatment of certain illnesses. When I have a cold or when I am sad, I use Eastern medicine to get better but when I have cancer, I am very happy that Western medicine can help me and, let’s hope so, save my life. We are fortunate to choose the right approach for each condition we are in. This freedom of choice has only become available fairly recent.

Just some thoughts.

Nederlands

Metafoor 4: U kan steeds achter uw hond lopen met een plastic zak of u laat hem/haar doen zijn/haar ding in een zone die daarvoor bedoeld is

Bij het doen van onderzoek voor geneesmiddelen moet je altijd voorzichtig zijn, omdat er elk moment iets onverwachts kan optreden. Net als de eigenaar van de hond moeten we voorbereid zijn op het ergste en zoals we steeds een zakje nodig hebben voor de hond moeten we weten wat te doen als er iets misgaat.

Dit geldt in de westerse en Tibetaanse geneeskunde. Je geen remedie vinden zonder experimenten. Het enige probleem is de manier waarop pillen worden verkocht in het Westen. Farmaceutische bedrijven besteden veel geld aan het vinden van een nieuw product. De drug gaat dan door een grondige testen, maar voor het bedrijf dat de remedie voor iets heeft gevonden is er veel druk om de drug zo spoedig mogelijk te gaan fabriceren. Elk systeem heeft zijn gebreken en ik heb het gevoel dat er soms wat meer tijd moet over gaan voordat een medicijn in productie gaat.

Het goede nieuws is dat zodra een methode is getest en goedgekeurd, we ze genoeg kunnen vertrouwen, net als de hond die poept in een zone waar dit is toegestaan. In België noemen we die plaatsen ‘hondentoiletten’. Het is een stuk land waar honden hun ding mogen doen.

Conclusie: Laat beide vormen van geneeskunde dus vooral ‘hun ding doen’. Tot voor kort werd de term ‘alternatieve geneeskunde’ gebruikt, maar nu worden deze disciplines ‘complementaire’ geneeskunde genoemd. Complementaire geneeskunde is geen tegenstander van westerse geneeskunde, maar het voegt toegevoegde waarde toe aan de behandeling van bepaalde ziekten. Als ik verkouden ben of als ik verdrietig ben, gebruik ik oosterse methoden om me beter te voelen, maar als ik kanker heb, ben ik erg blij dat de westerse geneeskunde me kan helpen en, laten we hopen, mijn leven kan redden. We hebben het geluk dat we de aanpak kunnen kiezen die naar ons aanvoelen het best past bij een bepaalde aandoening. Deze keuzevrijheid is pas sinds kort mogelijk.

Gewoon enkele gedachten.

9 gedachten over “Walk your dog (4/4) / Wandel met je hond (4/4)”

 1. Dit haal ik even uit je tekst.
  maar als ik kanker heb, ben ik erg blij dat de westerse geneeskunde me kan helpen
  Dat klopt op zo een moment is de reguliere geneeskunde een must. Maar dan kan de alternatieve er toch nog een steun in zijn. Men zou moeten kunnen samenwerken en spijtig genoeg is dat niet zo.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

   1. Klopt maar ze zijn zeker nog niet met alles mee. Zelf ooit meegemaakt en dat ze moesten toegeven dat het alternatieve beter zijn werking deed als hun zalf.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: