Walk your dog (2/4) / Wandel met je hond (2/4)

This blogpost is not about yoga but about Western and Tibetan medicine.

Deze blogpost gaat niet over yoga maar over Westerse en Tibetaanse geneeskunde.

English (klik hier voor Nederlands)

Metaphor 2: Do not wait until your dog’s bladder and/or bowls are full but take him/her for a walk on a regular basis

When I was trained to become a caregiver in retirement homes, we had a course on medication. When attending those lessons, it amazed me how much medication was used to treat symptoms, mostly because it was unknown what was at the cause of the illness. The lesson we can learn from Tibetan medicine is:

Do not wait until symptoms occur but prevent them from occurring by focusing on lifestyle (e.g. being overweight).

Diabetes has occurred more lately because of our unhealthy lifestyles. Most people don’t know that they are diabetic because they hardly feel anything. As a consequence, when they do, it is usually too late. The same applies to cholesterol.

Tibetan medicine doesn’t just talk about exercise and diet, the place you live in, the meditation or yoga you do, when to make love or abstain from it, the kind work you do, an approach adopted to the season and your constitution, the mantra’s you use can all be used to prevent illnesses.

Just some thoughts.

Nederlands

Metafoor 2: Wacht niet tot de blaas of de endeldarm van uw hond vol zijn, maar ga regelmatig met hem of haar wandelen

Toen ik werd opgeleid tot zorgkundige in bejaardentehuizen, hadden we een cursus over medicatie. Bij het bijwonen van deze lessen, verbaasde het me hoeveel medicatie werd gebruikt om symptomen te behandelen, meestal omdat de oorzaak van de aandoening nog onbekend was. De les die we kunnen leren van de Tibetaanse geneeskunde is:

Wacht niet tot de symptomen zich voordoen, maar voorkom dat ze zich voordoen door u te concentreren op levensstijl (bijvoorbeeld overgewicht).

Diabetes is meer de laatste tijd opgetreden als gevolg van onze ongezonde levensstijl. De meeste mensen weten niet dat ze diabetes hebben omdat ze nauwelijks iets voelen. Als ze dan toch iets beginnen te voelen, is het meestal te laat. Hetzelfde geldt voor cholesterol.

Tibetaanse geneeskunde praat niet alleen over lichaamsbeweging en dieet maar ook  de plaats waar je woont, de meditatie of yoga die je doet, wanneer je wel (of niet) de liefde bedrijft, het werk dat je doet, een aanpak aangepast aan het seizoen en je gestel en zelfs de mantra’s die u gebruikt kunnen allemaal worden gebruikt om ziekten te voorkomen.

Gewoon wat gedachten.

 

2 thoughts on “Walk your dog (2/4) / Wandel met je hond (2/4)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: