“Relax in the posture” and “Don’t forget to breathe!” (2/2) / “Ontspan in de houding” en “vergeet niet te ademen!” (2/2)

Life isn’t always yin (physically)

Het leven is niet altijd yin (fysiek)

English (klik hier voor Nederlands)

When I started doing yoga I really liked Yin Yoga because it was such a soft form of doing yoga. The opposite form is Vinayasa where the posture are more demanding physically. In other words: since I wasn’t that fit I sweated from the first till the last minute during Vinayasa yoga. It also was a challenge to keep on meditating during Vinayasa Yoga.

The phrase “relax in the posture” is often said during a class and at one time the teacher was so kind to tell us why. Yoga postures may seem uncomfortable at first. In fact, the only way to make them comfortable is by relaxing while in that posture. So the challenge is not to bend further away than your neighbour but to be able to have some comfort while doing yoga.

As mentioned earlier, one tends to forget to meditate while doing the more active forms of yoga, hence “Don’t forget to breathe”. As in my previous blogpost the message is that when we are under stress – as a demanding posture can be at first – our body and mind tend to cut back on all of its efforts. As a consequence we start to breathe more superficially.

If you are new to yoga, relaxing and meditating may seem hard to do while doing the postures. Luckily a lot of yoga classes end with meditation while lying down. I’d say let yourself go at that time. You may notice that in some way you did relax by all that moving around because the meditation feels great. This is a sign that the exercises didn’t miss their effect in your subconscious mind. The good news is that that feeling sometimes last a few hours after the class.

Just some thoughts.

Nederlands

Toen ik met yoga begon was ik een echte fan van Yin Yoga omdat dat een zachte vorm van yoga was. Vinayasa is het tegendeel hiervan waar de houdingen fysiek veel meer van je vergen. Met andere woorden: aangezien ik nog geen goede conditie had stond ik tijdens Vinayasa van begin tot einde in het zweet. Het was ook moeilijk om te blijven mediteren tijdens Vinayasa Yoga.

De zin “ontspan in de houding” wordt vaak gezegd tijdens yogalessen en tijdens één van die lessen was de leraar zo lief om uit te leggen waarom. Yoga houdingen lijken op het eerste zich oncomfortabel. De enige manier om ze comfortabel te maken is eigenlijk door te ontspannen. Dus het gaat er hier niet om hoe ver je kan buigen maar of je jezelf comfort kan bieden.

Zoals eerder vermeld vergeet men wel eens te mediteren tijdens de actievere vormen van yoga, vandaar “vergeet niet te ademen”. Zoals eerder al vermeld in een vorige blogpost besparen onze geest en ons lichaam enorm op onze inspanningen als we onder stress zijn – en dat is een uitdagende houding in het begin vaak. Daardoor beginnen we dan ook oppervlakkiger te ademen.

Als je nog niet zo lang yoga doet is het moeilijk om te ontspannen en te mediteren tijdens de houdingen. Gelukkig eindigen yogalessen vaak met een liggende meditatie. Laat jezelf op zo’n moment volledig gaan! Je zult misschien merken dat de houdingen toch hun werk hebben gedaan omdat de meditatie erna zo fantastisch voelt. Dat is een teken dat de oefeningen hun effect op het onbewuste niet hebben gemist. Het goede nieuws is dat dat goede gevoel soms nog een aantal uren na de les nazindert.

Gewoon enkel gedachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: