Religious practices from around the globe I like (1/3): fasting / Religieuze praktijken van deze planeet die ik leuk vind (1/3): vasten

Fasting in Jainism, Christianity, Islam and Buddhism.

Vasten in het Jaïnisme, Christendom, de Islam en het Boeddhisme.

English (klik hier voor Nederlands)

In our globe there are a lot of extremes and Jainism is a good example in this case. They take ‘no killing’ very literal. Some advanced monks starve to death because they do not want to kill plants for food. Both lay and monastic Jainist also sweep the floor in order to prevent stepping on animals when they walk.

Last Wednesday (march 6th) was an important day for Christians. On that they they started their fast towards Easter. During that period some Christians do not eat meat or indulge in eating sweets. I do not know the reason behind it but I guess it has a lot to do with leading a sober life.

Buddhist and Muslim fast for the same reason: in order to experience what poor people have to go through during all of the year. On top of that Buddhists also fast to feel how it is to be reborn in hell.

Buddhist monks fast every day; they are not allowed to eat solid foods after lunch. The Dalai Lama once admitted that he sometimes cheats: he dissolves a biscuit in his tea. When the biscuit is liquid he is allowed to eat it after lunch.

Lay Tibetan Buddhist take some of the vows of monks during new and full moon. One of those vows is not to eat solid food after lunch. Lay and monastic Tibetan Buddhists sometimes participate in a 3 day fast called Nyung Nay. I once participated in one and if I remember correctly one does not eat after lunch on the first day. On the second day one does not drink or eat all day long.

There is beautiful story about this practice; A princess suffered from leprosy and did this practice to heal. After years of practice she got cured and in a vision she met the deity of Nyung Nay. In tears she asked the deity where he had been all the time. He asked her to look at his robe. It was stained with blood and pus and the deity said “I have been there all along, wiping away your blood and pus.”

Just some thoughts.

Nederlands

Op deze aardkluit zijn er veel extremen en in dit geval spannen de Jaïnisten de kroon. Ze nemen ‘niet doden’ wel erg letterlijk. Sommige gevorderde monniken hongeren zich dood omdat ze geen planten willen vermoorden om op te eten. Zowel monniken als leken vegen daarom de ruimte voor hun voeten schoon zodat ze zeker niet op een beestje zouden kunnen stappen tijdens het wandelen.

Vorige Woensdag (6 maart) was een belangrijke dag voor de Christenen. Op die dag begon voor hen de veertig dagenvasten in de aanloop naar Pasen. Sommige Christenen eten dan geen vlees of ze snoepen niet. Wat de reden erachter is weet ik niet maar ik vermoed dat het te maken heeft met het leiden van een sober leven.

Boeddhisten en Moslims vasten om dezelfde reden: om eens te voelen hoe het is om arm te zijn en de hele tijd honger te moeten lijden. Daar bovenop vasten Boeddhisten ook om te weten hoe het is om herboren te worden in de hel.

Boeddhistische monniken vasten elke dag; ze mogen na  het middagmaal geen vast voedsel meer eten. De Dalai Lama geeft toe dat hij soms wel eens vals speelt; hij lost dan een koekje op in zijn thee zodat hij dat koekje toch nog kan gebruiken na de lunch.

Tibetaans Boeddhistische leken leggen soms een deel van de monnikgeloften af tijdens nieuwe en volle maan. Een van die geloften is dat ze niets vast meer eten na de lunch. Zowel leken als monniken van het Tibetaans Boeddhisme nemen deel aan een driedaagse vasten die Nyung Nay wordt genoemd. Ik heb daar al aan deelgenomen en ik meen te herinneren dat men de eerste dag niet meer eet na de lunch en niet meer eet of drinkt gedurende de tweede dag.

Er is een mooi verhaal over deze praktijk; Een prinses die aan lepra leed deed deze praktijk uitvoerig om te genezen. Na jaren beoefenen was ze genezen en ontmoette ze in een visioen de godheid van Nyun Nay. Ze vroeg hem in tranen waar hij de hele tijd was gebleven. Hij vroeg haar om naar zijn kleed te kijken. Toen ze zag dat dat bedekt was met bloed en etter zei hij “Ik was de hele tijd bij jou om je bloed en etter van je lichaam te vegen.”

Gewoon enkele gedachten.

3 thoughts on “Religious practices from around the globe I like (1/3): fasting / Religieuze praktijken van deze planeet die ik leuk vind (1/3): vasten”

    1. Zo zie je maar dat je verschillende motieven kan hebben voor één praktijk. Dat is wat ik met mijn artikel wou aantonen.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: