Lama Karta

The man who gave Tibetan Buddhism a voice in the West.

De man die het Tibetaans Boeddhisme in het Westen een stem gaf.

English (klik hier voor Nederlands)

Last Saturday it was six years ago that Lama Karta passed away. Belgium is a small country but his singing and recitation of Tibetan Buddhist mantras, puja’s and prayers were renowned far beyond the Belgian boundaries. When I listen to Buddhist radio stations I immediately recognise his voice.

Lama Karta was the lama who performed my ceremony of becoming a Buddhist. It is he who chose my Tibetan name, Karma Tsultrim Gyour Me, which means ‘steady ethical conduct’. At the time I showed my pride of being Buddhist by wearing a big pendant with a Buddhist mantra on it. At the ceremony he told the crowd that we do not have to show off that we are Buddhists. Up until this day I do not know if he was talking in general or to me personally.

Lama Karta was also down to earth. After a really powerful meditation on compassion there was a small reception with cake and tea. It seemed like the reception was alien because in my mind I was still processing the experiences in the temple. In other words: I felt a bit out of place. Instead of saying something to me, he handed me a piece of cake which helped me enjoy the reception.

Lama Karta did not want people to worry about him. When I was in a retreat which involves fasting he spoke to the public at the first day. He said that some of them might had noticed that he had lost weight but that he was in fine health, he had just been on a diet. Unfortunately he passed away a few months later.

The loss of a life causes sadness but celebrating their life is the best way to keep their memory alive. This is why I added a video on a pilgrimage to Tibet Lama Karta accompanied.

Enjoy,with or without cake!

Just some thoughts.

Nederlands

Vorige zaterdag was het zes jaar geleden dat Lama Karta overleed. België is een klein land maar zijn gezang en recitatie van Tibetaans Boeddhistische mantra’s, puja’s en gebeden zijn tot ver over de landsgrenzen van België bekend. Als ik naar Boeddhistische radio luister haal ik zijn stem er zo uit.

Lama Karta was ook de lama die de ceremonie van mijn toetreding tot de Boeddhistische gemeenschap heeft uitgevoerd. Hij koos voor mij de Tibetaanse naam ‘Karma Tsultrim Gyour Me’, dat ‘standvastig ethisch vermogen’ betekent. In die tijd droeg in een grote hanger met Boeddhistische mantra’s op vanwege mijn trots op het Boeddhist zijn. Toen hij voor de ceremonie de menigte toesprak zei hij dat dat voor niets nodig was. Ik weet nog steeds niet of hij in het algemeen sprak of mij  een persoonlijke boodschap wou meegeven.

Lama Karta was ook heel gewoon. Na een krachtige meditatie over mededogen was er een kleine receptie met taart en thee. Heel het gebeuren van de receptie leek buitenaards omdat ik vanbinnen nog bezig was te verwerken wat er zich in de tempel had afgespeeld. Ik voelde mij dus niet op de juiste plaats. In plaats van iets te zeggen bood hij mij een stuk taart aan waardoor ik niet alleen van de ervaring in de tempel maar ook van de receptie kon gaan genieten.

Lama Karta wou niet dat mensen zich zorgen maakten over hem. Toen ik op een retraite was waar gevast zou worden sprak hij het publiek toe op de eerste dag. Hij zei dat sommigen misschien gemerkt hadden dat hij wat vermagerd was maar dat hij in goede gezondheid was, hij had gewoon een dieet gevolgd. Spijtig genoeg ging hij een paar maanden later over naar zijn volgende leven.

Het verlies van een leven zorgt voor verdriet maar het leven van die persoon vieren is de beste manier om de mooie herinneringen levend te houden. Daarom heb ik een video toegevoegd van een bedevaart in Tibet die Lama Karta vergezeld heeft.

Geniet ervan, met of zonder taart!

Gewoon enkele gedachten.

One thought on “Lama Karta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: