The tree of life – part 2 – the actual tree / De levensboom – deel 2 – de boom

How does my tree of life look like?

Hoe ziet mijn levensboom eruit?

English (klik hier voor Nederlands)

Below you can find my tree of life with a short explanation.

Roots

The roots are from a tree inn Angkor Wat in Cambodia. In a spot in the middle of the jungle there once was a city that is now overgrown with trees. It is one of the places I want to see before I die. Like those trees I had to look for sufficient nourishment which I found in Buddhism. That is why you can see some young monks between the roots.

Trunk

The trunk has lots of branches. My teacher in Greek told us that he did not want to teach us grammar but wanted to give us as much antennae as possible to enjoy life. My tree doesn’t have antennae but branches and those branches reach to a lot of things. I have branches that hand out to literature, to beauty, to religion but to other people as well.

Crown

The crown is that of a cherry tree in blossom. I have had hard times lately but now I keep receiving signals that I am in a phase of growth again. When I chose for this (nursery) training that was a bold choice. I have grown up in an intellectual environment and people frowned upon the fact that I chose a profession which earned less and one I could not boast about at school reunions. On the other hand I felt that until recently I lived with my head and not with my heart. My Buddhist friends also told me that nursery was something for me. They told me that I would gain in self-confidence. I can only say they were right. This feels like the only right choice.

Just some thoughts.

levensboom

Nederlands

Hieronder vind je de levensboom met een kleine uitleg.

Wortels

De wortels zijn van een boom uit Angkor Wat in Cambodja. Op een plek midden in de jungle lag ooit een stad die nu overwoekerd is met bomen. Het is één van de plekken die ik wil gezien hebben voor ik sterf. Ik heb net als de wortels van de bomen moeten zoeken tot ik voldoende voeding kreeg. Die heb ik gevonden in het Boeddhisme. Daarom zie je tussen de wortels jonge Boeddhistische monniken staan.

Stam

De stam heeft veel takken. Mijn leraar Grieks zei in het laatste jaar dat hij ons geen grammatica wou leren maar zoveel mogelijk voelsprieten wou aanreiken om te genieten van het leven. Mijn boom heeft geen voelsprieten maar takken die naar van alles reiken. Ik heb takken die reiken naar de literatuur, naar schoonheid, naar godsdienst maar ook naar andere mensen.

Kruin

De kruin is van een kerselaar in bloei. Ik heb net een lastige periode achter de rug en krijg veel signalen dat ik een periode van wederopbloei zit. Toen ik koos voor deze opleiding was dat een moedige keuze. Ik ben opgegroeid in een intellectueel milieu en men keek erop neer dat ik voor iets koos dat minder verdiende en waar ik zeker niet mee zou kunnen pronken op een schoolreünie. Ik had echter het gevoel dat ik tot voor kort alleen maar met mijn hoofd leefde en niet met mijn hart. Ik heb vrienden in Boeddhistische kringen die mij ook vertelden dat de zorg iets voor mij was. Ze vertelden mij dat ik dan meer zelfvertrouwen zou krijgen. Ik kan nu reeds zeggen dat ze gelijk hadden. Dit voelt als de enige juiste keuze.

Gewoon enkele gedachten.

levensboom

One thought on “The tree of life – part 2 – the actual tree / De levensboom – deel 2 – de boom”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: