On cursing / Over vloeken

Hell, even this blogpost is (a little bit) about Buddhism!

Verdomme, zelfs deze blogpost gaat (een beetje) over het Boeddhisme!

English (klik hier voor Nederlands)

When I do my groceries I do it in the cheapest supermarket in town. When I decided to start my education I knew that I would earn far less then when I worked in call centres or as a teacher. I accept that part of the decision too. So this mean I have to save every penny. The staff that works at the cash register rarely gets personal, even after years of being a client but one lady who works there is an exception.

When she was working in an isle she accidently dropped something. She cursed very loud, looked around, saw me and immediately excused herself. Whenever I do my groceries she jokes about it but I can’t help feeling that she is a bit embarrassed about it. One may even say that she felt guilty. In Buddhism guilt is a useless habit. It only enhances negative thought patterns and emotions. A firm resolve to do it different the next time it happens is better. I always tell her that I did not hear a thing.

When I did my groceries today there were a bunch of youngsters doing their shopping as well. My gut feeling developed during a career in teaching immediately told me they were trouble. They went to the cash register and one of them wanted to buy a pack of cigarettes from that lady I just wrote about. She said in a calm tone that she could not sell her those cigarettes. I sympathised with her and braced myself from their reaction. Luckily the only thing they did was bang loudly on a closet.

This incident reminded me of why I left a career in call centres and education. Some pupils don’t take no for an answer. Some clients even less. One of my colleagues even heard a client say “If you don’t do what I want, I will commit suicide!” In both Dutch and English the word can mean ‘to swear’ but also to put a spell on someone. This happened to me. A lady wanted me to do something illegal to prevent being evicted. When I refused (and believe me, I had no other choice) she put a spell on me.

I saw that the lady was upset. So I went to her, padded her on the shoulder and said “This time, you’re allowed to curse a little bit deep inside you.”

Just some thoughts.

Nederlands

Ik doe mijn boodschappen in de grootste discounter van mijn stad. Toen ik aan de opleiding tot zorgkundige begon wist ik dat ik minder zou verdienen dan wanneer ik in call centres of in het onderwijs werkte. Dat was ook een gevolg van die beslissing. Dus moet ik elke cent in twee bijten. Het personeel dat er werkt doet zelden persoonlijk tegen je, zelfs als je er jaren klant bent. Maar eentje daarvan vormt een uitzondering.

Toen ze in een gang aan het werken was liet ze per ongeluk iets vallen. Een luide vloek ontviel haar, ze keek eens rond, zag mij staan en excuseerde zich meteen. Als ik haar nu in de supermarkt tegenkom maakt ze daar nu steeds grapjes over maar het voelt toch aan of ze zich hierover een beetje schaamt. Ze voelt zich misschien zelfs schuldig hierover. En schuld is geen productieve gewoonte in het Boeddhisme. Het versterkt alleen maar de negatieve gedachten en gevoelens. Een stevige vastberadenheid om dezelfde fout geen twee keer te maken is volgens het Boeddhisme een beter alternatief. Ik zeg haar altijd dat ik niks gehoord heb.

Toen ik vandaag mijn boodschappen deed was er een groepje jongeren ook aan het winkelen. Mijn buikgevoel na jaren ervaring als leraar wist het meteen “Foute boel” Voor de Belgen onder u, dit is Hollands voor ‘die gaan voor problemen zorgen’. Ze gingen afrekenen aan de kassa en één van hen wou een pak sigaretten kopen bij de dame waar ik net over schreef. Ze zei met een rustige stem dat ze haar die sigaretten niet mocht verkopen. Ik leefde met haar mee en zette me schrap voor de stennis (Hollands voor keet) die ze gingen schoppen. Gelukkige hielden ze het alleen bij luid slaan op een in hun weg staande kast.

Dit voorval deed me denken aan waarom ik een carrière in call centers en het onderwijs heb moeten stoppen. Leerlingen aanvaarden geen nee als antwoord. En klanten nog minder. Eén van mijn collega’s kreeg ooit te horen “Als u niet doet wat ik vraag, dan pleeg ik zelfmoord!” Zowel in het Engels als het Nederlands slaat het woord ‘vloeken’ op ‘iemand uitschelden’ maar ook op ‘een vloek over iemand uitspreken’. En dat is mij ook overkomen. Een vrouw wou dat ik iets illegaals deed zodat ze niet uit het huis zou gezet worden. Als ik dit weigerde (en geloof me, ik had geen andere keuze) sprak ze een vloek over mij uit.

Ik zag dat de juffrouw aan de kassa verveeld zat met de kwestie. Dus ging ik naar haar toe, gaf haar een schouderklopje en zei “Nu mag je van mij diep van binnen wel eens vloeken.”

Gewoon enkele gedachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: