Soundtrack of a year / Soundtrack van een jaar – week 18 – Dance of the Sugar Plum Fairy

I’ve set myself a challenge for this year. It is my objective to find a song each week that reflects how I felt in that past week. In my blog you will find a link to the song on YouTube. For those who use spotify I have made a playlist on spotify with the title ‘Dirk Pieters – soundtrack of a year’

Dit jaar ga ik een uitdaging aan. Ik ga proberen elke week een liedje te vinden dat weerspiegelt hoe ik mij in die afgelopen week voelde. In mijn blog vind je de link naar Youtube. Voor de gebruikers van spotify heb ik een afspeellijst gemaakt met de titel ‘Dirk Pieters – soundtrack of a year’

Week 10 – Dance of the Sugar Plum Fairy- Pyotr Ilyich Tchaikovsky

English (klik hier voor Nederlands)

This song makes me feel sleepy. Lately I have had no need for it because I quite often fall asleep quite early. If you do not use caffeine it may happen that you get tired earlier but that is a sign your body needs it. Using caffeine is sometimes called ‘the credit card of your body’ and I can acknowledge that when you use caffeine you are exhausting your body with energy it does not have at the time and that you eventually have to pay back what you borrowed. So I’m quite happy my body does not need a credit card…

I don’t know if it is true for all Buddhist but Tibetan Buddhist look a bit down on sleep. In Tibetan medicine sleep during the day is considered as very detrimental and a cause for disease. Tibetan hermits meditate in a square wooden box to avoid falling asleep during long sessions of meditation.

Buddhist purify their breath when getting up to get rid of all the negativity that has accumulated during sleep. I am an addict to Fitbit (an activity tracker). Not only does it measure my heart rate during exercise and how long I sleep but what interests me most in the morning is what the quality of my sleep was. Guess what? The first two hours of sleep are very peaceful (I do meditation before sleeping) but the last part is a lot more turbulent. By which I mean a lot of short episodes of being awake. I am no scientist but to me this might validate the claim on sleep and negativity.

So if you’re reading this in the morning, you’d better start blowing out that stale air!

Just some thoughts.

Nederlands

Dit liedje maakt me slaperig. De laatste tijd heb ik het echter niet nodig want ik val vaak vroeg in slaap. Als je geen cafeïne gebruikt gebeuren zo’n dingen en dat is het teken dat je lichaam ook echt moe is. Cafeïne wordt ook ‘de kredietkaart van je lichaam genoemd’ en ik kan alleen maar bevestigen dat je je lichaam uitput door energie op te eisen die je lichaam op dat moment niet heeft en dat vroeg of laat moet worden gecompenseerd. Dus ik ben blij dat ik geen kredietkaart nodig heb…

Ik weet niet of het het geval is bij alle Boeddhisten maar de Tibetaans Boeddhisten kijken een beetje neer op de slaap. In de Tibetaanse geneeskunde wordt overdag slapen als zeer schadelijk aanzien en een mogelijke oorzaak voor ziekten. Tibetaanse kluizenaars mediteren daarom in vierkante houten dozen zodat ze niet in slaap vallen tijdens lange meditatiesessies.

Boeddhisten zuiveren hun adem wanneer ze op staan om al het negatieve dat zich ophoopte tijdens de slaap uit te drijven. Ik ben een Fitbit (activity tracker) fanaat. Niet alleen meet die mijn hartslag tijdens het sporten en hoe lang ik sliep maar wat ik het interessants vindt is de kwaliteit van mijn slaap. En, weet je wat? De eerste paar uren van mijn slaap zijn rustig (omdat ik mediteer voor ik ga slapen) maar het laatste deel is veel turbulenter. Daarmee bedoel ik veel korte stukjes waarbij ik even wakker was. Ik ben geen wetenschapper maar volgens mij zegt dit ook iets over de Boeddhistische claim rond slaap en negativiteit.

Dus, als u dit ‘s ochtends leest zorgt u er maar beter voor dat u die schrale lucht eens even uitpuft!

Gewoon enkele gedachten.

One thought on “Soundtrack of a year / Soundtrack van een jaar – week 18 – Dance of the Sugar Plum Fairy”

  1. Ik snap echt niet dat je in slaap kan vallen met het filmpje erbij 🙂 Slaapwel dan maar, ik heb mijn cafeïne ‘s ochtens vooralsnog niet afgezworden. 2 koffie’s, geen 3… want dan kan ik – jawel- niet slapen 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: