Poems on stage towards enlightnment / gedichten over stappen naar verlichting

English (klik hier voor Nederlands)

Once more some briljant poems that come out of a Kunchab publication (Tibetaanse mystieke poëzie, Kunchab 2000).

Enjoy these poems and your weekend!

Just some thoughts.

Nederlands

Hier weer wat brilliante gedichten uit een publicatie van Kunchab (Tibetaanse mystieke poëzie, Kunchab 2000).

Geniet van de gedichten en van je weekend!

Gewoon enkele gedachten.

quote 36 - Engwm72dpiquote 36 - Nedwm72dpiquote 37 - Engwm72dpiquote 37 - Nedwm72dpi

3 thoughts on “Poems on stage towards enlightnment / gedichten over stappen naar verlichting”

 1. Ze staan ver van mij af Dirk, net zoals verlichting misschien 🙂 Maar het is mooi dat je laat zien wat misschien ver van ons af staat. En net daarvoor ben ik je dankbaar. Oprecht Dank Je Wel en een mooi weekend gewenst!

  Like

 2. Hey Dirk, ik bekijk alles wat wij mijn aandoening PTSS beter doet begrijpen, en ik wou zou eens horen wat de boedhisten daar over te zeggen hebben. Nu ja, deze man doet er geen goed aan. https://www.youtube.com/watch?v=y2xt3CZrtRM Ik zou dat zomaar opzij moeten kunnen zetten? Because I believe in my panic? Right!!! Ik geloof er niet in, het is er, het is allesoverheersend. Je moet er niet in geloven, mijn paniekstoornis is heel echt. Ik heb geen “problem with one of the four elements”… of misschien wel. Maar dit is het laatste wat ik wou horen. Als je een paniekstoornis hebt heb je een probleem met alle elementen. Hij noemt het ook “mental disorder”. Dat is hard, maar dat is waar. Nu ja, ik begrijp ook dat ik geen antwoorden of geen wonderen moet verwachten van een Google search. Terwijl ik dit schrijf besef ik ook dat dit misschien ook is wat moet gebeuren. Daarom stuur ik je het ook door. Alsof boedhisten nooit bang zijn 😉 Ik ga nooit een boedhist worden, ik ben een diehard atheist die wanhopig op zoek is naar een remedie om mijn leven weer leefbaar te maken. Op dit moment is mijn paniekstoornis gruwelijk. Ik heb shitloads of trauma’s (sorry voor mijn woordgebruik, maar ik ben eigenlijk engelstalig en ook dan nog, excuses voor deze negatieve energie). Mijn wereld is op zijn kop gedraaid door yoga. Van mijn artsen moet ik rusten (en dan hopen dat ik het slapend overleef of zo?). Door yoga komen al mijn trauma’s boven, geloof mij het zijn er veel. Ik ben er niet aan toe om die te omschrijven, volgens mij is dat ook niet belangrijk. Het is het verleden. En ook het heden, helaas… En omdat ik de youtube heb heb laten aanstaan hoor ik ineens “panic is your enemy”. Dat klopt. Maar “make friendship with the panic”…Nah, ain’t gonna happen. Ik ga altijd in de verdediging gaan, nooit in de aanval.
  Ik wil je gewoon laten weten dat ik veel heb aan je blog en dat je altijd hetgene schrijft wat ik op dat moment nodig heb.
  Van deze scepticus krijg je het voordeel van de twijfel, en meer, blijf schrijven.
  Ik ben je oprecht dankbaar voor wat je met jouw blog voor mij al hebt betekent. Als boedhist kan je daar natuurlijk niks mee, al was het maar de zonde om 5 minuten met een pluim in je gat rond te lopen ;-). Oprecht dankbaar, echt.
  Goddeloze groeten maar echt welgemeend,
  Sip

  Like

 3. Beste Sip,

  Toen ik studeerde heb ik geworsteld met een angststoornis. Wat de man in de video bedoelt is dat je je tijdens paniek niet mag schrap zetten. Hoe meer je je verzet tegen het feit dat je weer een aanval krijgt, hoe harder die binnenkomt. Je geeft de angst eigenlijk wat hij/zij wil door je ertegen te verzetten. Dus als je geen olie op het vuur giet zal het vlammetje doven want angst kickt op tegenstand en voelt zich verloren als hij/zij niet gevoed wordt.

  Mag ik nog een tip geven? Ik las een boek van Noah Levine en daar schrijft hij dat sommige mensen die nerveus zijn best stoppen met cafeïne. Blijkbaar lijdt dat tot een aanzienlijke vermindering van de klachten. Als cafeïne je te dierbaar is kan je ook cafeïne gebruiken tot de vroege namiddag en daarna niet meer. Tegen de tijd dat je dan gaat slapen heeft je lichaam alle cafeïne in je lijf afgebroken en val je dus ook makkelijker in slaap.

  Ik waardeer het dat je veel hebt aan mijn posts. Ik ben geen guru. Ik schrijf vanuit mijn buikgevoel en misschien krijg ik mijn ideeën wel van iets/iemand die aan de goede kant staat. Of dat zo ook is moet de tijd maar uitmaken. Blijf wakker, blijf kritisch en blijf vragen stellen. Dat heeft Boeddha ook gedaan.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: