The jar of mustard / De mosterdfles

What is your jar of mustard?
Wat is uw mosterdfles?

English (klik hier voor Nederlands)

One of my favourite Belgian movies of all times is “aanrijding in moscou” (trad car crash in moscou). It is about a trucker that crashes into a woman’s car in a car park (hence the title). They have an affair and he is invited in her apartment for dinner. There he notices that she uses a lot of mustard. When they are in front of a shoe store to buy her shoes they discuss emotions and the guy says “What you are doing is bring up your mustard jar. You to do this because with mustard you cannot taste anything else . You do the same with emotions and on top of that mustard makes you cry.

We all have a mustard jar. Something we use to push away certain emotions. The most obvious example is addiction. Buddha has examined this more in detail and found out that desire is a cause of suffering. How to deal with that? Some Buddhist say you should cut away the branches. By this I mean that they have a lot of laws and prohibitions that prevent desire from rising. Other Buddhist prefer to dig up the root of desire. By this I mean that they try to transform the very potent urges of desire into something positive.

Enjoying food and tea is my mustard jar. What is yours?

Just some thoughts.

Nederlands

Een van mijn lievelingsfilms is “aanrijding in moscou”. Het gaat over een truckchauffeur die een aanrijding heeft met een vrouw op een parking (vandaar de titel). Ze krijgen een relatie en hij wordt uitgenodigd om bij haar te komen eten. Daar merkt hij dat ze veel mosterd gebruikt bij het eten. Als ze voor een etalage met schoenen staan praten ze over gevoelens en de man zegt “Wat je nu doet is de mosterdfles bovenhalen. Dit doe je omdat je dankzij de mosterd niets anders proeft. Je doet hetzelfde met gevoelens. En daarboven ga je huilen van mosterd.

We hebben allemaal een mosterdfles. Iets dat we gebruiken om bepaalde gevoelens niet toe te laten. Het meest logische voorbeeld is verslaving. Boeddha heeft dit in detail bestudeerd en ondervonden dat verlangen een bron van lijden is. Hoe daarmee omgaan? Sommige boeddhisten zeggen dat je de takken moet snoeien. Daarmee bedoel ik dat ze allerlei geboden en verboden hebben om te vermijden dat verlangen opkomt. Andere boeddhisten geven er dan weer de voorkeur aan de wortels op te graven. Daarmee bedoel ik dat ze de krachtige krachten die vervat zijn in verlangen proberen om te buigen tot iets positiefs.

Mijn mosterdfles is genieten van eten en een tas thee. Wat is uw mosterdfles?

Gewoon enkele gedachten.

4 thoughts on “The jar of mustard / De mosterdfles”

  1. Bij snoeien kan je het niet altijd plaatsen en blijven bepaalde gevoelens komen. Bij graven haal je de kern eruit en dan kan je verder met dat gevoel om het of te wel los te laten of dat ermee gaan doen wat jouw gevoel aangeeft.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: