On solitary retreats / Over individuele retraites

English (klik hier voor Nederlands)

There is a lot of debate on solitary retreats. Some say that it is the only sure way to enlightenment and others say that daily life and contact with others are crucial for progress. What do you think? Below there are 2 poems on solitary retreats for inspiration.
Enjoy your weekend!

Just some thoughts.

Nederlands

Er wordt veel gedebatteerd over individuele retraites. Sommigen zeggen dat het de enige goede weg is naar de verlichting terwijl anderen zeggen dat het dagelijks leven en contact met anderen essentieel zijn voor vooruitgang. Wat denkt u? Hieronder vindt u 2 gedichten over individuele retraites ter inspiratie.

Geniet van je weekend!

Gewoon enkele gedachten.

quote 21 - Engwm72dpi

quote 22 - Engwm72dpi

quote 21 - Nedwm72dpiquote 22 - Nedwm72dpi

2 thoughts on “On solitary retreats / Over individuele retraites”

 1. Sommige mensen hebben niet de kracht om op eigen houtje de gedisciplineerde beoefening tot een goed einde te brengen. Deze mensen hebben de aanmoediging nodig van andere mensen. Een groep beoefenaars kan deze mensen tot steun zijn.
  Persoonlijk doe ik de beoefening liever individueel, in afzondering. Voor mij is een groep eerder een belemmering dan een hulp.
  Om werkelijk te oefenen met verstorende emoties, is het goed om nog onder de mensen te komen. Het is met behulp van anderen dat we onze woede, irritatie, verlangen en dergelijke, meester kunnen worden.
  Een gezonde balans tussen afzondering en onder de mensen komen lijkt mij het beste. Hoewel de maatschappij vaak de ware beoefening in de weg staat.
  Het hangt er, mijns inziens, ook van af hoe ver de beoefenaar wil gaan. Wil hij werkelijke verlichting? Is hij bereid om het denkbeeldige “ik” op te geven? Ik denk dat daar ook een groot verschil zit in beoefening.

  Fijn weekend !

  Liked by 2 people

  1. Ik beoefen 90% van de tijd ook alleen. Ondermeer omdat maar weinigen in België de yoga die ik doe beoefenen. Ik heb voldoende discipline om dit vol te houden. Het is inderdaad een kwestie van balans. Soms is het leuk om naar ‘gewone’ yogalessen zoals yin-yoga te gaan om in contact te komen met gelijkgestemden Ik denk ook dat volledige isolatie je afschermt van ervaringen die je naar volledige verlichting kunnen helpen.

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: