Sense of incense / duiken in het ruiken

4 reasons why I don’t burn incense anymore

4 redenen waarom ik geen wierook meer brand

English (klik hier voor Nederlands)

In his interviews the Dalai Lama regularly says that we have to carefully look at the traditions of Tibetan Buddhism and if they no longer are useful they have to disappear. In my view there no longer is a need to burn incense in the West. Here’s why;

1 it has lost its original purpose

When meditating outside incense was burnt. It repelled bugs, flies, mosquitoes etc.. In that way no bugs were accidently killed when chasing them away. In the West we tend to meditate inside and if we do meditate outside it is in gardens that are so clean that bugs don’t bother us that often.

2 it creates unnecessary social barriers

I used to live in a small apartment where my neighbours weren’t Buddhist. This meant that if I burnt incense it was considered a nuisance. Apparently the smell bothered them because they started spraying perfume in the hallway to cover up the odour. Most Western Buddhist have non-Buddhist friends and/or relatives and/or neighbours who may be offended by a smell they didn’t ask for.

3 it is not healthy

We know smoking is bad for you for a long time. We recently found out that airfreshners are bad too. It is only a matter of time before we realise that incense can be bad too. Something that is burnt has a toxic effect.

4 it can make you dependent

I know from my own experience that lavender calms you down, that nagchampa makes you happy but where do we draw the line? When are we talking about something that colours and flavours your experience (like a cup of tea) and when do we experience changes in mood similar to drugs (like a cigarette)? The difference can be very difficult to establish.

When you regularly burn incense even the smell of incense instantly calms you down. You associate the smell with deep meditative states. If you do use incense I invite you to do some meditation without it. Some may feel in the beginning that their meditation isn’t that deep as it used to be. If that is the case you missed the point of meditation because its purpose is to get you out of bad thought patterns and addiction is a pattern meditation is more than willing to smash to pieces.

A little challenge

I know my point of view may be a bit extreme so leave a comment if you (dis)agree. If you do meditate with incense, try a few sessions without and let me know how it felt.

Nederlands

In zijn interviews zegt de Dalai Lama vaak dat we nauwkeurig moeten kijken naar de tradities van het Tibetaanse boeddhisme en als iets niet meer nuttig is, moet het verdwijnen. Volgens mij is er in het Westen geen reden meer om nog wierook te branden. Hier volgt waarom;

1 het heeft zijn oorspronkelijk doel verloren

Toen men vroeger buiten mediteren werd wierook gebrand. Het moest kevers, vliegjes, muggen etc. op een afstand houden. Zo werden die beestjes niet per ongeluk gedood bij het wegjagen. In het Westen mediteren we niet zo vaak buiten en als we dat al doen is dat in zo’n schone omgeving dat die beestjes ons niet zo vaak storen.

2 het werpt onnodige sociale barrières op

Ik woonde vroeger op een appartementje met niet-boeddhistische buren. Als ik wierrook brandde werd dit als storend ervaren. De geur was blijkbaar zo storend dat ze begonnen luchtverfrissers leeg te spuiten in de gang. De meeste Westerse Boeddhisten hebben niet-boeddhistische vrienden en/of familie en/of buren die niet gediend zijn met geuren waar ze niet om gevraagd hebben.

3 het is ongezond

We weten al lang dat roken slecht voor je is. We weten sinds kort ook dat luchtverfrissers dat ook zijn. Het is enkel een kwestie van tijd voordat we erachter komen dat wierrook ook slecht voor je is. Iets dat verbrand wordt is giftig.

4 je kan er afhankelijk van worden

Ik weet uit eigen ervaring dat lavendel je kalmeert, dat nagchampa je blij maak maar waar ligt de grens. Wanneer spreken we van iets dat kleur en smaak aan je ervaring geeft (zoals een kop thee) en wanneer van iets wat onze stemming zo hevig beïnvloedt als drugs (bv een sigaret)? Het verschil is zeer moeilijk vast te stellen.

Als je vaak wierrook brandt tijdens het mediteren kan de geur van je wierrook alleen al je kalmeren. Je linkt de geur aan diepe meditatieve toestanden. Als u soms wierrook gebruikt nodig ik u uit om eens te mediteren zonder. Sommigen ondervinden dat hun meditatie plotsklaps veel minder diep wordt. Als dit het geval is ontkracht je het effect van de meditatie want zijn/haar doel is je uit slechte gedachtepatronen te halen, waarvan verslaving er één is.

Een kleine opdracht

Ik weet dat mijn standpunt wat extreem is dus laat gerust een commentaar na als u het met mij (on)eens bent. Als u mediteert, probeer dat dan eens zonder wierrook en laat weten hoe het gegaan is.

8 thoughts on “Sense of incense / duiken in het ruiken”

  1. Wierrook heeft veel nuttige toepassingen. Ze wordt bv gebruikt in de Tibetaanse geneeskunde. Je hebt echter geen wierrook om een spiritueel leven te leiden. Wierrook branden is een keuze, geen verplichting.

   Liked by 1 person

 1. Volledig mee eens. Het is een keuze net als de geur.
  Als men het spiritueel gaat bekijken. Dan stak men wierook aan om alles met de rook mee te geven. Dan nam men ook 3stokjes om aan te steken.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

 2. Leuke blog en leerzaam.
  Wierrook zoals jij het schrijft is letterlijk de rook van wier en dat lijkt me niet lekker ruiken.
  Maar wierook gebruik ik geregeld. Niet bij meditatie, maar omdat ik de geur lekker en sensueel vind. En ik kan me zeker voorstellen dat het minder goed is wanneer je het inademt. Maar eerst maar eens de dieselauto’s de stad uit.

  Liked by 1 person

 3. zelfs op het toilet vind je bij mij geen luchtverfrisser. Ik heb niets met wierook maar er ook niets op tegen. Qua geur vind ik de rook op mijn slaapkamer uit de allesbrander van de buren veel irritanter maar zolang ze niet zeuren over de uitwerpselen van mijn kat in hun tuin hou ik mijn mond over de rook 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: