Je lichaam kent de oefening al / Your body already knows the exercise

The wisdom of our body.
De wijsheid van ons lichaam.

English (klik hier voor Nederlands)

During one of my Kum Nye (Tibetan Yoga) retreats in Amsterdam one teacher kept saying “Your body already knows the exercise”. That piece of advice echoes throughout my own practice. The body is wiser than we think.

buddhist chakras
Buddhist chakras in the human body

I practice a form of yoga where we meditate after each movement to deepen the sensations the exercise has caused. I often notice my mind is distracted. From a meditative point of view this is wrong but I’m not sure my body minds. Maybe my body likes it that the mind doesn’t interfere with what the body does. It is often not a thought that reminds me of being alert but a sensation in the body. While my mind is on automatic pilot, my body can do his/her thing.

Before sleeping I lay on my back often to enjoy the feelings evoked during my exercises before sleep. Both my mind and my body I never fall asleep on my back. I do this consciously because it is my body that decides when to sleep. Turning to a side often happens unconsciously. “Unconscious” may be a bad choice of words. To my body the choice is made consciously but my mind has no control over it.

In psychology the wisdom of the body is also recognised. For years psychologists know that people never fall out of their bed during sleep. How the body does that still remains a mystery. You see, at the moment your body is smarter than the scientists.

Nederlands

Tijdens één van mijn retraites in Kum Nye (Tibetaanse Yoga) te Amsterdam was er één lesgever die regelmatig zei “Je lichaam kent de oefening al.” Die raadgeving hoor ik nog vaak tijdens mijn eigen praktijk. Het lichaam heeft meer wijsheid dan we denken.

buddhist chakras
boeddhistische chakra’s in het menselijke lichaam

Ik doe aan yoga waarin na elke oefening even wordt gemediteerd om de opgewekte gevoelens uit te diepen. Ik betrap mijn geest er vaak op dat ik afgeleid ben. Vanuit een meditatief standpunt is dit verkeerd maar ik weet niet of mijn lichaam dit wel zo erg vindt. Misschien vindt mijn lichaam het leuk dat de geest zich even niet met het lichaam bemoeit. Vaak is het niet een gedachte die me terug bij de les haalt maar een ervaring in het lichaam. Terwijl mijn geest overschakelt op automatische piloot kan mijn lichaam zijn/haar ding doen.

Als ik ga slapen lig ik vaak op mijn rug nog wat na te genieten van de yogaoefeningen voor het slapen gaan. Zowel mijn geest als mijn lichaam weten dat ik nooit in slaap val op mijn rug. Ik doe dit bewust omdat het bij het slapengaan mijn lichaam is die aangeeft of het wil slapen. Het op mijn zij draaien gebeurt onbewust. “Onbewust” is misschien een slechte woordkeuze in deze context. Voor mijn lichaam is de keuze bewust maar mijn geest heeft hier geen vat op.

In de psychologie erkent men ook de wijsheid van het lichaam. Men weet al jaren dat mensen die slapen nooit uit hun bed vallen. Hoe het lichaam dit kan is voorlopig nog een raadsel. Zo zie je maar, je lichaam is voorlopig slimmer dan de wetenschappers.

4 thoughts on “Je lichaam kent de oefening al / Your body already knows the exercise”

 1. Maar de wetenschap wil dat niet altijd zien of aanvaarden dat het lichaam slim is. Dat zuiver komt door je eigen gevoel te kennen.
  Leerzame tekst en ook ik krijg die zin vaak te horen.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

 2. ”Men weet al jaren dat mensen die slapen nooit uit hun bed vallen” Toch eens iemand in z’n slaap 2 hoog uit een stapelbed zien vallen 🙂 Zelf schijn ik ook een onrustige slaper te zijn aangezien ik, balancerend op het randje van m’n bed nog wel eens ontwaak

  Liked by 1 person

  1. Dat van dat uit het bed vallen heb ik uit een cursus psychologie van een universiteit. Het is dus wel degelijk een wetenschappelijk probleem. Wie weet was die persoon die uit het bed viel even wakker vlak voor het gebeurde.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: