Beweging van energie in yoga en meditatie

Ik beoefen al een tijd yoga die zeer meditatief is. Een sessie begint met de herhaling van een beweging. Daarna wordt een tijdje gemediteerd om de ervaringen die de oefening losweekt te verdiepen. Alle oefening staan in een boek. In dat boek lees je ook op welk deel van het lichaam een oefening werkt. Een oefening werkt vaak in op meerdere plekken in je lichaam. Het gevaarlijke aan zo’n gedetailleerde beschrijving van de effecten van een oefening is dat je je gaat focussen op de gebieden waarvan verondersteld wordt dat je iets moet voelen.

Tot gisteren voelde ik de energie op punten in het lichaam. Maar… toen ik gisteren zo’n yogaoefening deed voelde ik dat de energie niet op dat ene punt wil stilstaan maar de nood heeft om te bewegen. Als je een vergrootglas in de zon te lang op één punt wijst brandt het papier door. Evenzo is het met energie. Die heeft ook nood aan beweging. De yogasessie begint met een beweging dus waarom zou alles tijdens de meditatie vlak erna moeten stil staan? Ik vergelijk het ook met een uurwerk; Hoewel sommige radertjes af en toe lijken stil te staan, diep vanbinnen is een klok altijd in beweging.

DSCN0658
Hoewel sommige radertjes af en toe lijken stil te staan, diep vanbinnen is een klok altijd in beweging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: