Beweging van energie in yoga en meditatie

Ik beoefen al een tijd yoga die zeer meditatief is. Een sessie begint met de herhaling van een beweging. Daarna wordt een tijdje gemediteerd om de ervaringen die de oefening losweekt te verdiepen. Alle oefening staan in een boek. In dat boek lees je ook op welk deel van het lichaam een oefening werkt. Een oefening werkt vaak in op meerdere plekken in je lichaam. Het gevaarlijke aan zo’n gedetailleerde beschrijving van de effecten van een oefening is dat je je gaat focussen op de gebieden waarvan verondersteld wordt dat je iets moet voelen.

Tot gisteren voelde ik de energie op punten in het lichaam. Maar… toen ik gisteren zo’n yogaoefening deed voelde ik dat de energie niet op dat ene punt wil stilstaan maar de nood heeft om te bewegen. Als je een vergrootglas in de zon te lang op één punt wijst brandt het papier door. Evenzo is het met energie. Die heeft ook nood aan beweging. De yogasessie begint met een beweging dus waarom zou alles tijdens de meditatie vlak erna moeten stil staan? Ik vergelijk het ook met een uurwerk; Hoewel sommige radertjes af en toe lijken stil te staan, diep vanbinnen is een klok altijd in beweging.

DSCN0658
Hoewel sommige radertjes af en toe lijken stil te staan, diep vanbinnen is een klok altijd in beweging.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: