Duizend leraren

Ik ben onlangs verhuisd naar een klein dorp in het platteland. Daardoor moest ik een nieuwe yogagroep zoeken. Ik vond er eentje in een sporthal op nog geen tien minuten fietsen van mijn nieuwe woonst. Na de eerste les vroeg de lerares wat ik ervan vond. Ik zei dat ik gewoon was aan meditatie voor de les, aum zingen en de leraar groeten op het einde. De lerares zei toen dat als ze al die dingen deed, ze geen cursisten meer had omdat ze dat te zweverig zouden vinden.

Toegegeven, het was even wennen. Ik begon in alles de kleingeestigheid van het platteland te zien. Na een paar lessen had ik door dat alles misschien niet zo oppervlakkig was als het leek. De lerares legde ook uit waarom we een oefening deden en hoe je die thuis ook kan doen.

Tijdens de les van gisteren moest ik ineens denken aan een interview met Judith Hanson Lasater. Judith leidt yogadocenten op. Wanneer men haar vraagt over hoe het was om zelf voor de eerste keer les te geven gaf ze toe dat ze best zenuwachtig was maar dat ze daar opeens een remedie tegen had gevonden:

En opeens ontwaarde ik mijn leraren, achter me en hun leraren, die weer achter hen stonden, terug tot in de mist van het verleden. Het leek alsof ze allemaal in de ruimte aanwezig waren. Ik opende mijn mond en begon les te geven. […] Ik vertel dit altijd aan beginnende zenuwachtige yogaleraren. “Je bent niet alleen, je wordt gesteund door eeuwenlange wijsheid van al die yogaleraren die je voorgingen.” – Yoga international nr.4 juli/augustus 2017

Mijn yogalerares moet ongetwijfeld een gelijkaardige raad gekregen hebben tijdens haar opleiding. Tijdens de yoga ontdekte ineens een diepgang die uit een enorm diepe bron leek te komen. “Achter haar staan ook duizenden leraren.”, dacht ik en genoot van de rest van de les. Toen ik hier ‘s avonds aan terugdacht schoot mij een zin te binnen die ik zo prachtig vond dat ik er meteen een mooi plaatje bij gedaan heb:

Quote 2

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: